Miért fontos egy képviselő hitelessége – szavahihetősége

Az előző „Miért” posztomban már kitértem a csalók kockázatára, de úgy érzem nem eléggé, így egy kicsit tovább fejtegetném a kérdést, hogy jobban rávilágítsak bizonyos összefüggésekre.

Régi vicc, de sajnos a legtöbbször igaz: – Honnan tudod, hogy egy politikus hazudik? – Mozog a szája!” De miért is kéne ennek igaznak lennie? Szerintem nem muszáj. Lehet idealista vagyok, de épp ideje lenne, ha valaki őszinte lenne és megpróbálna felnőttként bánni a választókkal, elmondani mit kellene csinálni és miért, mit lehet csinálni és miért, és mit NEM lehet megtenni és miért. Ehelyett a pusmogás, a susumus, az elhallgatás és a hazugság az, amit mi választók a legtöbbször kapunk, meg a figyelemelterelés. (Nem véletlen, hogy a propagandaminisztérium csak idén 100 milliárd forint felett fog költeni kis hazánkban…)

Én nem a háttéralkuk, hanem a nyílt viták, az érvek és ellenérvek, a tények embere vagyok! Nekem ez a fontos. Elhiszem, hogy sokan a „fake news” korában ezt maradinak tartják, de hiszem, hogy a sok hazugság idővel kiderül és egy rossz, hazug dologra nem lehet jót építeni! (Vagy másképpen: nincs kegyes hazugság.)

Én azért is indultam el ezen a választáson, mert meguntam az inkompetens jelölteket, a „kevésbé rossz” elve alapján való választásokat. Én nem azért utasítok el valakit jobb oldalról, balról, középről, szélsőjobbról… mert ő máshova tartozik, mint az én gondolatvilágom, hanem azért, mert hazudik. Nekem pedig ne hazudjanak a szemebe. Ígéretekkel teli a padlás, amikor meg tenni kellene valamit, hirtelen eltelik 5 év…általában ez szokott lenni.

De nézzük élő példákon és direkt nem a mostani jelöltekre, hanem inkább a jelölő szervezetekre, jelenlegi képviselőkre -pártjaikra vonatkozóan! (A mostani versenytársakkal foglalkozom majd még eleget később.)

Azt írja a BFE előző képviselőjelöltje dr. Bakó Krisztina: http://www.budaorsiinfo.hu/blog/2014/10/07/a-budaorsi-1-es-valasztokorzet-jeloltjei-onkormanyzati-valasztas-2014/
„… én háromdimenziós képviselő vagyok és nem papír alapú. Az előző képviselőnek, aki FIDESZES képviselő volt ebben a választó kerületben, én most ismertem meg a nevét, azt sem tudtam kicsoda soha nem láttam.
Na miután megválasztották képviselőnek, őt se láttuk nagyjából 5 évig…

Ugyanebben a cikkben mit ígér Löfler Dávid (FIDESZ), aki aztán nem egyéniben, de listán be is került a képviselő testületbe:
„…Elég sok felújítás van még hátra, például a Kisfaludy utcát kell felújítani. Én fontosnak tartom a buszközlekedés megoldását is a magasabban fekvő részekhez. Azokat a területek teljesen kihagyja a busz, és az ott élők is megérdemelnék ezt.
Na, a Kisfaludy utcát most talán, így 5 évvel később sikerül felújítani, de lesz az 6 is, ahogy elnézem. A busz meg aztán nagyon közlekedik fenn a hegyen…

És akkor a kettő közül a második, Löfler úr megint elindul egyéniben, igaz már másik körzetben. Számomra nem hiteles. Miért kellene neki elhinnem amit mond így 5 év után, ha abból amit ígért eddig se tartott be semmit? És nekem ne jöjjön azzal, hogy nem ő volt hatalmon bla-bla-bla. Mert az csak kamu meg maszlag. Akkor ne ígért volna olyat, amit nem tud betartani, vagy minden áldott képviselő testületi ülésen vette volna elő a kérdést, hogy „Polgármester úr! Mikor lesz busz a hegyen?” De nem ez történt. Én annyit ígérek, amit én is elvárnék: hiteles, őszinte tájékoztatást, hitegetés és hazugságok helyett.

De a BFE jelöltje se tartotta be ígéreteit. Jó, őt legalább nem indítják újra, csakhogy ha ő hivatalos jelöltjük volt – és az volt – akkor bizony amit ígért, az a jelölő szervezete ígérete is, nem csak az övé! Ha a környezetvédelem ennyire szívügyük, akkor miért engedik az egyre kevesebb zöldfelületet elérni azáltal, hogy újabb és újabb lakóparkokra adnak engedélyt? És akkor hadd idézzek az előbb emlegetett Löfler úrtól: https://loflerdavid.hu/2019/06/wittinghoff-ujabb-lakoparkot-zudit-budaorsre/
(A legszebb az egészben, hogy a városi pletykák szerint pont az ez elleni ágálása miatt nem indul újra Bakó Krisztina…)

Szóval, ha egy párt folyamatosan lop, ha intézményi szintre emeli a korrupciót, akkor abban a pártban nem bízunk meg, akkor sem, ha patyolat tiszta jelöltet is állít, mert egészen bizonyos, hogy a háttérben nem azt kapjuk, amire szavazunk.

Szóval, ha egy „Egyesület” azt mondja a környezetvédelem szívügye, de egy nagy zöld terüleből többemeletes épületkomplexumot engedélyez kialakítani, akkor nem, nem hisszük el neki, hogy valóban az egészségünk és a jövőnk a fontos neki.

S nem, ha egy szétesett (vagy szétesés közelében lévő) párt embere hirtelen más „párt” színeiben indul a választáson, akkor nem, nem hihetjük el, hogy:
a) nem megélhetési politikus;
b) nem köpönyegforgató;
c) valóban a választók érdekét tartja a sajátja előtt.

Ezek hitelességi kérdések. A bizalmat ki kell érdemelni, de hiteltelen emberek nem érdemelnek bizalmat! Akiben pedig az ember már most tudja, hogy nem feltétlenül kellene megbíznia, arra miért szavazna? Szerintem nincs újabb 5 évünk arra, hogy elvesztegessük.

HITELES!
ŐSZINTE!
MEGBÍZHATÓ!
SZAVAHIHETŐ!
képviselőre van szüksége mindenkinek nem csak a 01-es választókerületben, hanem mindenhol. Akiről pedig bebizonyosodik, hogy hazudik éjjel-nappal, annak magától is el kéne tűnnie a közéletből, de rögtön, mert látjuk mi a következménye, ha nem teszi, gondoljunk csak Gy. Ferencre… Ha pedig magától nem teszi, akkor nekünk, választóknak kell megmutatnunk számára a helyes utat azzal, hogy az életben nem szavazunk rá.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük