Ma mozgalmárokkal találkoztam :)

Meghívást kaptam a budaörsi Ne fűts hulladékkal mozgalomtól (http:// www.nefutshulladekkal.hu), hogy ma, azaz 2019. szeptember 25-én este vegyek részt egy beszélgetésen, melynek célja, hogy meghallgassák a problémában érintett lakosok gondolatait, illetve hogy mire számítanának az önkormányzat részéről. Egyben lehetőséget is kívántak biztosítani minden jelöltnek és jelölő szervezetnek, hogy elmondják álláspontjukat az ügyben. Én pedig szíves örömest részt is vettem ezen a beszélgetésen.

2019. januárjában indították útnak a kezdeményezésüket azzal a céllal, hogy Budaörsön szűnjön meg a hulladékkal és kezelt fával fűtés gyakorlata. Ennek kapcsán négy alkalommal beszélgetéseket és műhelyeket tartottak, és arra próbálták meg keresni a választ, hogy mi a megfelelő segítség és/vagy kommunikációs és közösségi stratégia, amivel egy-egy „áldozat” a szomszédja tudomására hozza a hulladékkal való fűtéssel kapcsolatos egészségügyi és jogi veszélyeket.

Elnézve a honlapjukat, kíváncsian vártam a mai napot és a találkozót velük. A média részéről a Budaörsi Infó is jelen volt az eseményen, eljött a Levegő munkacsoport egy tagja is, illetve rajtam kívül a BFE két (a 2. és a 9. választókerületben induló) képviselő-jelöltje érezte még úgy, hogy ez a kérdés fontos lehet az ő, illetve a választóik részére.

A magam részéről örülök, hogy megismerhettem a mozgalom résztvevőit és képet kaphattam az eddigi munkásságukról.

Én leginkább azt hiányoltam megint, hogy ahhoz képest, hogy a BFE most 2/10-ed részben 🙂 részt vett a találkozón, tehát úgy mutatja, hogy fontos kérdés ez nekik, érdekes mód csak olyan képviselő-jelöltjük jelent meg, akik újak, most lesz az első választás ahol szavazni lehet rájuk, vagyis nem olyat küldött a szervezet, aki már régebb óta velük dolgozik. Ezért is ötlött fel bennem a kérdés, hogy akkor hogy is van ez? Mit is tett az Önkormányzat eddig ebben a kérdésben? Mert hogy a Budaörsi Napló és az Infó is többször beszámolt róluk, mégis amiket a mozgalom tagjai elmondtak, az alapján én többet vártam volna a jelenlegi városvezetéstől, ha valóban fontos lenne ez nekik és nem csak kampányfogásból lett hirtelen érdekes újra a kezdeményezés számukra.

A mozgalom céljával én tökéletesen egyetértek. A hulladékkal fűtés egy létező probléma és az első lépcső a megoldásban a tájékoztatás, a kommunikáció. Hogy felhívjuk mind az „elkövetők” mind az elszenvedő szomszédok figyelmét erre a kérdésre, hogy utána majd segítsünk, segíthessünk! is nekik megoldani ezt a fontos problémát. Éppen ezért ajánlottam fel a mozgalom részére, hogy ha már amúgy is viszek ki szórólapokat magamról, amennyiben szereznek még kiadványokat a Herman Ottó Intézettől (ennek a kiadványnak a fedlapját tettem ki kis képnek), akkor azt én szíves örömest ingyenesen eljuttatom a körzetemben élőkhöz. A környezettudatosság szerintem ugyanis itt kezdődik. Ha felhívjuk a figyelmet, hogy a hulladékkal fűtés milyen problémákhoz és egészségügyi gondokhoz vezethet. Azután pedig segítünk mindazoknak, akiket ez leginkább érint, ahogy csak tudunk.

Az első lépcsőben már most is tudok segíteni. A továbbiakban pedig majd akkor, amint megválasztanak képviselőnek.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük