Beszéljünk egy kicsit mások választási ígéreteiről!

A vasárnapi választókerületi vita után megnéztem a polgármester jelöltek csatáját is, és kikívánkozik belőlem pár megjegyzés az elhangzott ígéretekkel és egyéb kijelentésekkel kapcsolatban. Akik szokták olvasni bejegyzéseim, azok már tudják, kifejezetten utálom a felelőtlen ígéreteket, a be nem tartható és hiteltelen szövegeket. Na abból kaptunk most is egy jó adagot.

Azt mondta Wittinghoff úr: „…a tényeknek higgyenek, ne az ígéreteknek és szavazzanak a Budaörs Fejlődéséért Egyesület jelöltjeire”. Kár, hogy ez a két tagmondat szöges ellentétben áll egymással, kedves polgármester úr! A tények szerint, a BFE képviselőjelöltje szinte láthatatlan 5 évig, a választókerülete érdekét nem képviseli, a munkahelyére ritkán jár be. A tények azok, hogy például a Frankhegyen – ami a választókerületem 1/3 át jelenti területi arányban – nagyságrendileg semmi nem fejlődött az elmúlt 5 évben. Szóval a tények alapján kedves polgármester úr, nagyon nem az Ön jelöltjeire kellene szavaznia senkinek. A tények már csak ilyen makacs dolgok.

De van bajom a FIDESZ ígéreteivel is. Kiszórták mindenhova a programjukat, amit aztán ugyanazzal a szöveggel adott elő a választókerületi jelöltjük, mint dr. Czuczor Gergely. (Lásd 5000 forintos pályamatrica szöveg, ami szinte szóról szóra megegyezik mindkettejüknél.)
Az első bajom pontosan ez: az egyéni képviselőjüknek nincs semmilyen egyéni programja. Van egy FIDESZ program, ami az egész városra szól, de egy árva szót sem ejt a kerületünkről csak lózungok szintjén maximum. De aki már most is csak a párt programját tudja ismételgetni, az hogy képviselne minket, az 1-es választókerület lakóit a közgyűlésben? Szerintem sehogy vagy maximum marginálisan…

De nézzük a programjukat kicsit közelebbről! Idéznék: „…az alábbi program mentén képzeljük el Budaörs következő 5-10-15 évét”. Tehát ez azt jelenti: rövid táv nekik 5 év, közép táv 10, hosszú táv 15. Hogy miért fontos ez?
Emiatt: „…hosszútávú cél a metró kihozatala Budaörsre”
Szóval akkor a FIDESZ beígéri, amennyiben őket választja bárki, akkor is leghamarabb 15 év múlva lesz itt metró??? Maradjunk annyiban, hogy ez a hozzáállás nevetséges. Ahogy a képviselő-jelölti vitában is elmondtam: az egyetlen értelmes megoldás az lenne, ha az új „szuperkórházhoz” a metrót vinnék ki, ha meg már meghosszabbítják, akkor tovább is kell vinni. A 4-es metró jelenlegi állapotában egy soha meg nem térülő beruházás. Mind a közlekedési gondok egy részét, mind a beruházás megtérülését, mind az új kórház elérhetőségét egyetlen dolog szolgálná igazán: ez a meghosszabbítás. Csakhogy Orbán Viktor nem szereti se Budaörsöt, se Budapestet, így ezt természetesen nem ígéri be a hatalmon lévő párt. Az meg hogy mi lenne logikus, kézenfekvő és értelmes, sajnos a FIDESZnek a legritkábban számít, ahogy mindjárt látjuk még pár példán. Ígértek pár olyan dolgot, amire a párt önmaga más helyen hülyeségként hivatkozik.

Azt ígéri Karácsony Gergely: ingyenes lesz Budapesten a 14 éven aluliaknak a tömegközlekedés (lásd itt, 32. oldal: https://parbeszedmagyarorszagert.hu/files/public/budapest_mindenkie_1.pdf ). Erre mit mond a FIDESZ élén Tarlóssal: azt, hogy ez betarthatatlan (https://mandiner.hu/cikk/20190923_tarlos_betarthatatlan_igereteket_tesz_karacsony_gergely ). Erre mit ígér most a FIDESZ Budaörsön? Azt amit Karácsony pesten…Szóval ott betarthatatlan, de itt simán osztogatunk. Egy kérdésem volna: MIBŐL?? De ugyanezt kérdezhetném a rezsitámogatás esetén is…

A másik ami kiverte nálam a biztosítékot, amit dr. Czuczor előadott a zöld tetőkkel kapcsolatban az áruházainknál. Micsoda szép tervek! Legyen minden nagy áruház teteje zöld! Imádom a növényeket – jómagam, mint azt már a Végzettségeim (http://www.budaors1vk.hu/vegzettsegeim/ ) résznél írtam, virágkötő is vagyok, de a józan eszem azért még nem vesztettem el. Csakq gondoljuk ezt az ígéretet végig (anélkül, hogy építész lennék még nekem is kilóg a lóláb, ez egyszerű fizika és matematika): a jelenlegi tető nem bírhat el ekkora plusz tömeget, hiszen kellene oda föld, vízellátás, másfajta szigetelés … Az eredeti építéskor gazdaságilag teljesen irracionális döntés lett volna úgy méretezni ezeket a tetőket, hogy ekkora plusz tömeget elbírjanak (minek venne valaki 2x erősebb tetőgerendákat, tartóoszlopokat, ha nem muszáj?) Innentől kezdve Czuczor úr elvárja, hogy majd a nagy áruházak bontsák el minimum félig az épületeiket és építsék újra? Vagy majd Budaörs kifizeti az újjáépítést? Vagy mégis ezt hogy gondolja?
Én leginkább arra tudok gondolni, amit már annyiszor eljátszottak sok más helyen: hoznának egy szabályt a zöld tetőkről, köteleznék az áruházakat, akik persze nem tudnák ezt kitermelni, így eladnák a boltot a haveri CBA-nak mondjuk, majd hirtelen megváltozna az előírás és már elég lenne a tetőre kitenni néhány virágládát is, amint haveri kézben van a biznisz… De, ha nem erre gondoltak, várom szívesen más megfejtésüket a saját feladványukra!

De nem vagyok igazságtalan, csak őszinte. A HÉSZ megváltoztatásával egyetértek, de nem mindegy ott se a hogyan, ahogy azzal is, hogy az áruházi parkolók jobb fásítása-fásíttatása jó ötlet, de az se olcsó mutatvány, bár valószínűleg még beleférhet (ehhez pontosabb számításokat kellene látnom, de azok kétlem, hogy készültek volna, elnézve az egész programból sugárzó költségkalkulációs megalapozatlanságot.)

A helyzet az, hogy továbbra is csak azt látom – minden oldalról – amit az eddigi választásokon: felelőtlen ígéreteket, amiket aztán vagy nem tudnak vagy nem akarnak betartani.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük