A polgármesterek 2. vitaműsorának elemzése

Tegnap, azaz 2019. október 6-án volt a budaörsi polgármesterjelöltek második vitaműsora. (https://www.youtube.com/watch?v=JPmzAXrY484 )Az első vita egész jól sikerült, kíváncsian vártam a másodikat, de sajnos csalódnom kellett. Kissé kifulladt a lendület mindkét részről. Viszont elhangzott jó pár olyan kijelentés mindkét jelölt szájából, ami nálam kommentárért kiált. Így most következzenek ezek!

Kezdve dr. Czuczor Gergely kedvenc kifejezésével, hogy a választás a demokrácia ünnepe. Csodás kijelentés, igaz is, kár, hogy ezt az ünnepet pont a FIDESZ sározza be folyamatosan a leginkább. Hány meg hány helyről halljuk azt, hogy a FIDESZ, illetve az általa fizetett emberek más jelöltek plakátjait rongálják és tüntetik el. Velem is megtörtént, hogy a hirdetőtáblára kihelyezett szórólapom leszaggatták, miközben a Fideszes jelölt anyaga egymagában virított ugyanott utána. Ha ők így ünnepelnek, abból én nem kérnék…vagy úgy is mondhatnám, ők az irányított demokráciát szeretik, azt amikor egyetlen jelöltet lehet választani és az történetesen – mit ad isten – épp FIDESZes. Mondjuk ezt nem demokráciának nevezik, de mindegy.

Aztán megint sikerült Wittingoff úrnak folyamatosan csendőr pertuznia. Megígéri, hogy magázni fogja a jelöltet mégis folyamatosan tegezi és keresztnevén hívja. Gáz. Elhiszem, ha évek óta tegeződnek, akkor furcsa lehet most magázódni, de ha már megígérünk valamit akkor tartsuk be, nem? 🙂 Pláne, ha épp választások vannak és ezer meg egy dolgot ígér még közben a polgármester úr. Akkor majd azokat is így fogja/tudja betartani? (Mondjuk erről szólt a tegnapi bejegyzésem http://www.budaors1vk.hu/2019/10/06/miert-ne-szavazz-a-bfe-jeloltjeire-avagy-mit-igertek-5-eve-es-mi-valosult-meg-azokbol/ is, hogy valószínűleg pont ugyanígy tudja majd betartani azokat is, ahogy sikerült nekik az elmúlt 5 évben.) Lesznek bajok…

De folytassuk Wittinghoff úr mit is mondott a vita 8. percében: …”jelölt úr azt mondta, hogy azért helyes és azért lenne jó, ha váltás lenne, mert akkor itt is kormányhoz hasonló ember lenne, hát én meg azt gondolom, hogy ha valaki azt állítja, hogy ő a demokráciában hisz, akkor nem mondhatja azt, hogy mindenhol mindennek egyszínűnek kell lenni, mert az az állampárti rendszer.” Ezzel tökéletesen egyet értek. Egyetlen gond van csupán, hogy amit a FIDESZ nagyban akar, azt a BFE kicsiben. Mert mit is mond a műsor végén a polgármester? …”szeretném folytatni a munkámat, természetesen a Budaörs Fejlődéséért Egyesület képviselőivel.” ????????????????? Tornóczky Anita örökbecsű szavait idézném: “és ezt így hogy?” Nem érzi az önellentmondást, kedves Wittinghoff úr? És ez nem az első ilyen nyilatkozata. Mert mit is mondott a Budaörsi Napló választási különszámában? “…A budaörsiek tudják, megtanulták, hogy az önkormányzat csak akkor tud jó döntéseket hozni, ha a polgármesternek stabil többsége van a képviselő-testületben.” Szóval, ha a FIDESZ lenne többségben, ha ők akarják ugyanazt, mint a polgármester az már baj Wittinghoff úrnak, de ha ő akarja, akkor az a demokrácia netovábbja? Vicc. Segítek: a jó döntéseket pontosan akkor hozzák, ha megpróbálnak mindent figyelembe venni. Ha valakinek kényelmes (ne adj isten túlzott) hatalma is van – mint ahogy jelenleg a kormánynak és Wittinghoff Tamásnak is az volt -, akkor simán aszerint dönt, amilyen kedve van. Semmi nem kényszeríti kompromisszumokra, arra, hogy szélesebb körben szülessenek döntések. Ez esetben pedig a tévedés lehetősége sokkal nagyobb és annak is nő az esélye, hogy vakfoltok alakulnak ki. Hogy ha bizonyos témák nem érdeklik az adott vezetőt, akkor azzal soha senki nem foglalkozik, akkor se, ha az a téma amúgy fontos és a többség érdeke is lenne változtatni-hozzányúlni. Szóval segítek, nem ez a demokrácia. Amit mindkét jelölt akar az autokrácia kicsiben vagy nagyban. A demokráciában az optimális, a legjobb jelölt megválasztása kell legyen a cél, nem pedig az, hogy egyik vagy másik párt nyerjen, hanem hogy az emberek nyerjenek. Ezt folyamatosan elfelejtik láthatóan…

A műsor későbbi részében is visszatérnek a demokráciára belevonva a városi tévét és az egyéb médiumokat. Azt kell mondjam, hogy a BVTV és Kállai Lajos kifejezetten profi, részrehajlástól mentes, valóban olyan választási műsorokat készítenek, ami igazi közszolgálat. Ilyennek kellene lennie a Magyar Televíziónak is, csak sajnos már réges rég nem ilyen… De – és ebben Czuczor Gergelynek adok igazat – azért a városban nem csak ilyen kiegyensúlyozott médiumok vannak. A budaörsi Napló részrehajlása kifejezetten látványos. Kezdve attól, hogy engem kihagytak a nyomtatott választási különszámukból. Ehh…

Azzal ugyancsak egyetértek, hogy az iskolák vezetését helyben kell eldönteni, nem a központban. Ez a totális központosítási szemlélet ami a FIDESZben uralkodik téves és erősen a régi szocialista rendszerhez való visszatérés, amivel soha nem fogok egyetérteni. Ahogy azzal se, hogy bármiféle FIDESZ potentát beleszóljon, hogy egy színházban milyen előadás mehet és mi nem. Azt majd eldöntik a nézők! Az pedig, ha egy FIDESZes a kompromisszumkészségről beszél nagyjából annyira tartom hitelesnek, ahogy a demokráciáról: semennyire. Az erőből kormányzás mintaképei, a teljes központosítás akarói a legkevésbé sem kompromisszum készek. Ezt azért mindenki látja szerintem idehaza.

Azon magam is jót mosolyogtam, hogy Bakó Krisztinát dicséri Czuczor Gergely, akit folyamatosan le akartak mondatni, de az se semmi, hogy arra épít, hogy ők biza 10-ből 1, azaz 1 nőt sikeresen a rajtvonalhoz állítottak, míg a másik fél senkit. Na most 10% nő az még mindig a női népesség alul reprezentálása, szóval erre büszkének lenni szerintem kissé visszatetsző, pláne hogy a FIDESZ kormányban is csak 1 (rendes) +1 (tárca nélküli) női miniszter van jelenleg. Ettől még értem mire akar rámutatni Czuczor úr, csak ez véleményem szerint teljesen fals kampánystratégia, pláne ha néznének egy kicsit tükörbe ők maguk is.

Azért az a kérdés is nagyon tetszett, amikor Czuczor Gergely rákérdez, hogy a BFE ugyan milyen civil feladatokat lát el. Csak nem olvassa a honlapom? :))) Igen, a BFE egy Egyesületnek hívott párt. “Ha valami úgy totyog, mint egy kacsa, úgy hápog, mint egy kacsa és úgy néz ki, mint egy kacsa, az kacsa.” Na így párt a BFE is. Kár, hogy túl későn tért ki erre, igazán jó lett volna hallani, hogy ő mit akart volna még kihozni ebből.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük