Miért indulok el az önkormányzati választáson?

Erre a kérdésre részben már válaszoltam a Bemutatkozás ( http://www.budaors1vk.hu/2019/08/29/hello-vilag/ ) menüpont alatt, de szeretném egy kicsit bővebben is kifejteni itt.

Az elmúlt években szorosan figyelemmel kísértem a budaörsi önkormányzat működését, olvastam szinte az összes testületi ülés jegyzőkönyvét, ahogy a közmeghallgatásét is. Számomra nem épp egy kellemes kép rajzolódott ki a polgármester úrról, a főépítészről és az egyéni képviselőkről se.

Miből is áll ez? Egyrészt az egyéni képviselők alig szólalnak fel, a saját választókerületükkel kapcsolatos kérdések nem igazán kerülnek napirendre, ami szerintem hiba. Persze megértem: amíg ugyanabban az “Egyesületnek” nevezett pártban vannak, mint a polgármester, amíg nagyságrendileg ő dönt a sorsukról, addig nekik a nevük: csend. Ez szomorú. Hasonló működésre utal, mint a Fidesz, ahol a miniszterelnök dönt mindenben, az alatta lévők önálló döntési jogköre marginális. (Ezért is nevezik ezt sokan autokráciának.)

Szóval az egyéni képviselők nem igazán töltik be funkciójukat jelenleg. Hogyan lehet ezen változtatni? Kívülről: sehogy. Ha a választókerületemben lakók ne adj isten egy Fideszes politikust választanának, akkor azzal csak egy másik gombnyomogató robotot ültetnének be a testületbe. Hányszor láttuk már, hogy a Fidesz CSAKAZÉRTIS politizál? Kell valahol pénz fontos feladatra, de az állampárt CSAKAZÉRTIS nem ad, mert a polgármester nem fideszes. Van egy jó tuti bukó beruházási ötlet (Kisvasút a semmi közepén 6 km hosszan, ami így egymagában egészen biztos soha nem térül meg), a miniszterelnöknek fontos, így CSAKAZÉRTIS megépítjük, még ha a józan észnek is ellentmond. Na az ilyen csakazértisekből is elegem van. Én -amennyiben bekerülök a képviselő testületbe – konstruktívan kívánok minden javaslathoz hozzáállni és csak azokat utasítom el, amik NEM a választóim érdekében születnének. Minden másra igennel fogok szavazni, érkezzen az a javaslat bármelyik párt vagy képviselő részéről is!

A csakazértiseken kívül, a megélhetési politikusokból is elegem van már. Mielőtt elindultam, megnéztem az eddigi egyéni képviselő életútját és 3 különböző pártot láttam benne. Ez nem épp az elvszerűségre, meg a tények szeretetére mutat, sokkal inkább “a bárhogy is, de kerüljek végre be a politikusok közé”. Egy ilyen ember, aki újabb és újabb pártok körül vagy tagjaként tűnik fel, számomra hiteltelen, és úgy hiszem, hogy nem csak számomra az. (Mostanra kiderült, hogy a 01. választókerületben idén is a megélhetési politikusok indulnak, na meg az állampárt jelöltje. Egyik se jó választás szerintem, de erről majd külön posztban írok.)

Szerintem változás kell. Kicsiben és nagyban is, de lépésről lépésre kellene haladni. Első körben valakinek be kéne végre mutatnia a választóknak, hogy lehet ezt máshogy is csinálni. XXI. századi módon, XXI. századi eszközökkel! Hogy egy képviselő, valóban az őt megválasztó embereket képviselje, az ő érdekeikben tevékenykedjen és a döntéshozatalba a lehető legtöbb esetben közvetlen beleszólást is engedjen a választóinak. De ki legyen ez a valaki? Elnézve az eddigi jelölteket és azt megtudva, hogy Wittinghoff úr újra indul a választásokon, sok esélyt nem láttam arra, hogy a mi kerületünkben értelmes, valódi képviselet végzésére alkalmas jelöltet indítson bárki is. (Azóta ez a félelmem be is igazolódott, de erről később.) Így hát gondoltam egyet és eldöntöttem, hogy elindulok ezen a választáson, beletéve a saját időm, pénzem, energiám, lássuk van-e fogadókészség a tervemre.

Kikérve az ajánlóíveket, először voltak kétségeim: Lesz egyáltalán aki aláírja? Megéri ez nekem? Lesz bárki, akit meggyőzhetek arról, hogy ne az eddigi jelöltet támogassa?
Azóta minden kétségem eloszlott! Hogy miért?
1. Az első ember akit megkértem, hogy írja alá az ívem, boldogan megtette, mikor kiderült, hogy végre egy valóban független jelölttel van dolga, aki képviselné. (és utána az emberek 90%-a ugyanígy tett!)
2. Megéri megtennem, megpróbálnom, mert ha én nem csinálom, senki más se fogja ezt egyhamar.
3. Egyrészt kiderült, hogy a jelenlegi “Egyesület” színeiben indult dr. Bakó Krisztina Katalin a mostani választáson már nem szerepel, helyette a szétesés jeleit mutató, társadalmi támogatottságot felmutatni nem képes MSZP helyi elnökét rejtik el “egyesületi” logó mögé. Vagyis nekünk, a körzetben lakó, élő, tulajdonnal rendelkező embereknek mindenképp új jelöltet kell választanunk, akkor meg miért egy másik megélhetési politikust választana bárki is, ha van valódi alternatíva? És erről a nézetemről elég sok embert sikerült meggyőznöm már az ajánlások gyűjtése során is.

Röviden: nem várom tovább a változást, hanem teszek érte! Ehhez pedig az kell, hogy megválasszanak képviselőjüknek a 01. választókerületben, hogy végre valaki ne csak 5 évente egyszer akarjon Önökkel kommunikálni, kikérni véleményüket, hanem FOLYAMATOSAN!
Egy dolgot pedig már most megígérhetek (mivel NEM megélhetési politikus vagyok): amennyiben megválasztanak, én Önöknek és Önökért fogok dolgozni, senki és semmi másért!

2 thoughts on “Miért indulok el az önkormányzati választáson?

  1. Tisztelt Bencsáth Úr!

    Környezetvédelmi és terhelési okokból érdeklődni szeretnék, hogy a tulajdonát képező IKARUS 260-as típusú busza – mellyel tk. kampányolni kíván – milyen motorral rendelkezik?

    Megtisztelő nyilvános válaszát előre is köszönöm.

    Üdvözlettel:

    egy családos, Budaörs 1.vk. zöldövezetében élő választópolgár

    1. Kedves Érdeklődő!

      Az eredeti Rába D10-es felújított, folyamatosan karbantartott motor van benne. Mivel pontosan tudom, hogy ez már nem a mai kor színvonala, ezért nem is használom napi szinten és nem is tervezem, viszont amennyire technikailag lehetséges próbálom a lehető legkisebb környezeti terhelést tenni vele és mostani tervem is főleg “kitelepülés” és kisebb részben gurulás lesz vele.

      Üdvözlettel:
      Bencsáth Gergely

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük